De Nederlandsche Bank (DNB) gaat onderzoeken of Niek Hoek wel geschikt is in zijn functie als commissaris bij de bank NIBC.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) donderdag op basis van een geanonimiseerd vonnis.

De voormalige topman van verzekeraar Delta Lloyd zou in een kort geding hebben geprobeerd de toets van DNB tegen te houden. Maar dat is niet gelukt.

Hoek dacht dat DNB na zijn aftreden bij Delta Lloyd zou afzien van een hertoetsing bij NIBC. Ook omdat hij een jaar eerder nog was goedgekeurd voor zijn werkzaamheden als commissaris. 

Toezegging

Naar eigen zeggen had hij van DNB de toezegging gekregen dat hij niet als commissaris getoetst zou worden. Maar de voorzieningenrechter is het daar niet mee eens. "DNB heeft niet expliciet meegedeeld" dat de hertoetsing niet zou volgen.

Als Hoek slecht uit de toets komt, kan hij volgens de krant mogelijk bij geen enkele bank of verzekeraar meer aan de slag.

De topman kondigde in april 2014 aan Delta Lloyd te verlaten. Die aankondiging kwam nadat Hoek begin vorig jaar hoorde dat hij op zijn geschiktheid als bestuursvoorzitter bij de verzekeraar zou worden getoetst.

Nestor

Niek Hoek was sinds 2001 bestuursvoorzitter bij Delta Lloyd en wordt beschouwd als "een van de nestors van de financiële sector", aldus FD. Hoek is sinds eind 2005 actief als commissaris bij NIBC. 

Beide toetsen zijn volgens de krant onderdeel van een DNB-onderzoek naar misbruik van voorkennis door Delta Lloyd. De verzekeraar heeft hier een boete voor gekregen. Het zou om de hoogste geldboete gaan die DNB ooit heeft uitgedeeld. 

Delta Lloyd vecht de boete aan.