AMSTERDAM - De borden van de Europese effectenbeurzen kleurden maandag overwegend rood bij een dunne handel. De Amsterdamse effectenbeurs vormde daarop geen uitzondering. De AEX-index, de belangrijkste graadmeter op het Damrak, sloot 3,85 punten (0,76 procent) lager op 505,41.

Bekijk video

De Europese beurzen lieten zich op de eerste handelsdag van de week vooral sturen door Wall Street, waar de belangrijkste indices vrijdag lager sloten. Ook de onzekere start die de Amerikaanse effectenbeurzen maandagmiddag lieten zien, gaf in Europa geen aanleiding om de koers te veranderen.

Acht fondsen in de AEX wisten met koerswinst te eindigen. Akzo Nobel was de grootste stijger, bijna 2 procent tot 47,50 euro. Een echte verklaring hiervoor was er niet. De zeven andere winnende fondsen waren Hagemeyer (1,1 procent), Philips (bijna 1 procent), Unilever (0,7 procent), Heineken (0,4 procent, DSM (0,2 procent) en TPG (0,1 procent).

Heineken

De geringe stijging van Heineken gaf geen reden om te veronderstellen dat beleggers onder de indruk waren van het bericht dat de Nederlandse brouwer interesse heeft in een deel van zijn Duitse concurrent Karlsberg.

Onderaan de lijst van hoofdfondsen bungelde KPNQwest, met een koersverlies van 8,8 procent op 0,93 euro. Het vertrouwen van de beleggers in dit kabelnetwerkbedrijf is volledig zoek, na de winstwaarschuwing van vorige week. Vanuit de VS kwamen er maandag opnieuw verontrustende berichten over Qwest. Dit keer ging het om onderzoeken naar geheime afspraken die het Amerikaanse telecombedrijf met concurrenten zou hebben gemaakt. KPN, de Nederlandse partner van Qwest, wist de schade relatief beperkt te houden (-0,8 procent).

Van der Moolen

Fors koersverlies was er ook voor Van der Moolen, 4,6 procent op 24,95 euro. Beleggers zijn niet gerust op de gang van zaken bij het effectenhuis. Twee weken geleden bracht Van der Moolen tegenvallende kwartaalcijfers naar buiten, terwijl recent een Amerikaanse concurrent juist betere resultaten liet zien.

ABN Amro liet 1,6 procent liggen op 21,74 euro, nadat de bank maandagochtend kwartaalcijfers had gepubliceerd. Die waren weliswaar minder slecht dan gevreesd, maar de terughoudendheid van de bank over de prestaties in de rest van het jaar zorgden bij beleggers voor enige verontrusting.

Midkap

In de MidKap, de index van middelgrote fondsen, was Laurus gedurende de handelsdag de blikvanger. Kort na opening was het supermarktconcern met een min van ruim 6 procent de grootste daler. Maar nadat bekend werd dat het Franse Casino na boekenonderzoek toch brood lijkt te zien in het noodlijdende bedrijf, boog de koers rond het middaguur om na een winst met 2,7 procent. Aan het einde van de dag ging Laurus toch nog met koersverlies naar huis: 0,7 procent op 1,48 euro. De MidKap als geheel verloor 0,77 punt (0,15 procent) op 519,23 punten.

In de rest van Europa verloor de FTSE-index in Londen het minste terrein (0,1 procent). De CAC-index in Parijs daalde 0,5 procent en de Frankfurtse DAX-index stond twee uur voor sluiting 0,2 procent lager.

Euro

De euro belandde maandag in de valutahandel even op het hoogste niveau sinds begin januari. Rond het middaguur noteerde de munteenheid koersen boven de 0,9040 dollar, maar aan het eind bleef er 0,9020 dollar over. Dat was nog altijd hoger dan de 0,8980 van eind vorige week. Tegenover het pond sterling ging de munteenheid van 0,6175 naar 0,6185 pond.