De Griekse regering houdt vast aan haar belofte een einde te maken aan de bezuinigingen en de voorwaarden voor de Europese noodleningen. 

Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag in het Griekse parlement.

''De mensen hebben ons gevraagd de bezuinigingen te beëindigen en om de waardigheid van het land terug te winnen'', zei de premier. ''We antwoorden de komende dagen door een muur van soevereiniteit en waardigheid te bouwen.''

Het parlement stemde woensdag in Athene ondanks bedenkingen van crediteurs in met een steunwet voor armen. De ''humanitaire crisiswet'' kent onder meer gratis stroom en huursubsidie toe aan arme gezinnen en verleent voedselhulp aan zeker 300.000 mensen.

De Griekse parlementariërs zetten deze stap zonder voorafgaand overleg met de Europese partijen die het land in de eurozone houden en met noodkrediet voor bankroet behoeden.

Overhoop

De Grieken blijven voorlopig overhoop liggen met de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de hervormingen die het land moet doorvoeren in ruil voor noodleningen.

Persbureau Bloomberg meldde woensdag dat ingewijden binnen het IMF de Grieken inmiddels bestempelen als de moeilijkste 'klanten' van de afgelopen zeventig jaar.

Tsipras hoopt op de EU-top van donderdag op toezeggingen over het deel van de noodleningen die Griekenland nog tegoed heeft. Daarvoor moet het land echter aantonen welke vorderingen er worden gemaakt met hervormingen.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble waarschuwde in dat verband woensdag dat de tijd begint te dringen. ''Het wordt steeds moeilijker om tot een oplossing te komen'', zei hij over de gesprekken met de Grieken.

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland