De regering van Griekenland komt dinsdag met plannen die in ieder geval voor even een einde moeten maken aan de acute geldnood. 

Nog deze week moet het land 2 miljard euro bijeen zien te krijgen.

Premier Alexis Tsipras heeft de bodem van de schatkist in zicht. Naar verluidt is hij van plan 1 miljard euro aan kortlopende leningen in de markt te zetten.

Daarnaast blijft hij hopen op coulance van schuldeisers als het IMF en de ECB. De verhoudingen met de schuldeisers staan echter op scherp doordat de nieuwe regering probeert onder de voorwaarden uit te komen die aan de noodhulp zijn gesteld.

Griekenland heeft circa 1,6 miljard euro nodig om kortlopende leningen te herfinancieren. Daarnaast staat het land voor het terugbetalen van 350 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en krijgt de Europese Centrale Bank (ECB) 110 miljoen euro aan rente op obligaties.

Mocht de 2 miljard euro worden gevonden, dan is het land zeker nog niet uit de problemen. Later deze maand moeten ambtenarensalarissen worden betaald.

Opiniestuk 

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis riep de eurolanden dinsdag in een opiniestuk in de Financial Times nogmaals op om Griekenland een kans te geven. Hij benadrukte, samen met twee andere ministers, dat Griekenland onder druk van Europa veruit de grootste bezuinigingsoperatie van alle eurolanden heeft doorgevoerd. De gevolgen daarvan zijn volgens hem veel dramatischer geweest dan op voorhand werd voorspeld.

''We dreigen een complete generatie te veroordelen tot een hopeloze toekomst'', aldus de ministers. ''Om dat te voorkomen, vragen we de eurolanden om Griekenland als een gelijke te behandelen.''