Brussel wil kwartaaloverzicht belastingdeals

De Europese lidstaten moeten elk kwartaal een overzicht indienen over hun belastingdeals met grote ondernemingen. 

Dat wil de Europese Commissie in haar strijd tegen belastingontduiking. De lidstaten zouden verplicht moeten worden deze informatie uit te wisselen, blijkt dinsdag uit conceptvoorstellen van het dagelijks bestuur van de EU.

De Europese Commissie benadrukt dat de uitgewisselde informatie in een database komt die alleen toegankelijk is voor de lidstaten en de commissie. Lidstaten (én bedrijven) zijn huiverig informatie te delen omdat het concurrentiegevoelig is. EU-Commissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire zaken) zal de plannen woensdag presenteren.

Nederland en ook andere EU-landen liggen onder vuur over mogelijk oneerlijke belastingvoordelen voor grote multinationals. Specifiek kijkt Brussel naar de deal die de Amerikaanse koffieketen Starbucks geniet in Nederland.

Brussel gaat bovendien onderzoeken of het mogelijk is om grote multinationals te verplichten duidelijk te maken hoeveel belasting ze per land betalen. Dat is onderdeel van een omvattend actieplan dat er voor de zomer moet komen.

Speerpunt

De Europese Commissie heeft van belastingontduiking een speerpunt gemaakt, onder het motto: iedereen moet zijn deel aan belastingen betalen. Onthullingen over mogelijk oneerlijke belastingdeals in Luxemburg (LuxLeaks) versnelden de inzet.

De LuxLeaks is een smet op het blazoen van de huidige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, die minister van Financiën en premier van Luxemburg was toen de deals werden gesloten.

De EU-lidstaten moeten instemmen met het voorstel. Het Europees Parlement mag alleen zijn mening geven.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie