De Britse financiële toezichthouder FCA heeft een voormalige handelaar van Rabobank verbannen uit de financiële sector in Groot-Brittannië vanwege zijn betrokkenheid bij de fraude met het interbancaire rentetarief Libor. 

Het is de eerste keer dat de FCA een handelaar inzake de Liboraffaire, waar ook andere banken bij betrokken waren, dwingt niet meer in de financiële sector te werken.

Paul Robson werkte op het kantoor van Rabobank in Londen. Vorig jaar bekende hij in de Verenigde Staten schuldig te zijn geweest aan het manipuleren van het rentetarief. Zijn veroordeling in de VS staat gepland voor 2017.

De FCA sprak dinsdag van een gebrek aan eerlijkheid en integriteit bij Robson. ''Er is geen excuus voor het gedrag van de heer Robson, dat was zeer ernstig'', aldus een bestuurder van de toezichthouder.

Robson wordt omschreven als een ''ervaren handelaar'' die wist dat wat hij deed verkeerd was.

Een andere voormalige handelaar van Rabobank heeft eveneens schuld bekend aan fraude met Libor. Rabobank zelf betaalde een boete van bijna 775 miljoen euro aan Amerikaanse en Europese toezichthouders in de zaak. De financiële instelling wilde niet reageren op de beslissing van de FCA inzake Robson.

Vijf dingen die u moet weten over de Liborrente