'Cyprus-scenario denkbaar voor Griekenland'

Een mogelijk Grieks vertrek uit de eurozone is niet het enige denkbare scenario. Mocht het land verder in de problemen komen, dan zijn er ook andere scenario's mogelijk.

Dat zei Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag bij BNR Nieuwsradio.

"Als een land in de problemen komt, hoeft er niet direct een exit te volgen'', zei Dijsselbloem. Hij wilde verder niet ingaan op de vraag of hij een exitscenario uitsluit. Dijsselbloem onderstreepte dat zijn ''politieke inzet'' is gericht op het intact houden van de eurozone en deze te versterken.

Kapitaalverkeer aan banden

In Cyprus werd het kapitaalverkeer aan banden gelegd om te voorkomen dat spaarders hun geld massaal naar het buitenland zouden sluizen met als gevolg dat het financiële systeem volledig zou instorten.

Dijsselbloem wees erop dat het een stuk beter gaat met de eurozone. Op Griekenland na, is er overal groei. Dus moet Griekenland weer op de rails worden geholpen, zei Dijsselbloem.

Het land heeft de zwaarste bezuinigingen al doorgevoerd, nu is het zaak de begroting op koers te houden, buitenlandse investeerders aan te trekken en te zorgen dat Grieken belasting betalen, zei Dijsselbloem.

Hij zei zich niet te laten afleiden door allerlei ''onbestaanbare teksten'' en dreigementen van de Grieken, die boos zijn over de ingrepen die ze moeten doorvoeren. Alle ruis werkt niet en maakt geen indruk, ook niet op de leden van de Eurogroep, aldus Dijsselbloem.

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie