Athene draagt weer geld af aan IMF

Griekenland heeft maandag weer geld terugbetaald aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Een regeringswoordvoerder zei dat het land zoals gepland 584 miljoen euro heeft overgemaakt. Het geld is onderdeel van een reeks terugbetalingen aan het fonds.

Voor 20 maart moet nu nog ongeveer 300 miljoen aan het fonds worden afgedragen. De staatskas in Athene is bijna leeg. De regering haalt onder meer geld weg bij sociale verzekeringskassen en bij staatsbedrijven en -instellingen om aan verplichtingen te voldoen.

Volgens waarnemers komt de Griekse regering deze maand zonder geld te zitten, als er geen regeling wordt getroffen met Europese partijen die het Griekse schip van staat drijvende houden. Premier Alexis Tsipras spreekt daar donderdag in Brussel weer met Europese leiders over.

Primair begrotingsoverschot

De Griekse centrale bank meldde maandag dat 'het primair begrotingsoverschot' nog ruim 500 miljoen euro bedraagt. Dat is een derde van de omvang van dit overschot een jaar geleden. Het primaire overschot is over het algemeen een indicatie van wat er wordt uitgegeven en wat er binnenkomt.

Maar geld heeft land niet meer achter de hand. De centrale bank berichtte maandag dat er een kastekort is van 684 miljoen euro in de eerste twee maanden van 2015. In dezelfde maanden vorig zat er nog 139 miljoen in kas.

Dit moet u weten over een 'Grexit'

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie