Er werden voor 13 miljard euro aan bonussen uitgekeerd in 2013 in Nederland, een stijging van 14 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld werd een variabele beloning van 2.260 euro per gewerkt jaar uitgekeerd.

In alle branches werden hogere bonussen betaald, op de horeca na. In de gas- en oliesector kregen werknemers de hoogste beloningen, gemiddeld 13.200 euro.

In de energiesector en de financiële dienstverlening werd gemiddeld een prestatiebeloning van 8.200 euro betaald. In de horeca worden met een gemiddelde van 500 euro de laagste bonussen betaald.

Prestatiebeloningen

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Prestatie

Bijna de helft van de werknemers in de delfstoffenwinning, de olie- en gasbranche, en de energiesector kreeg een bonus. Ongeveer een op de zes werknemers die in de olie en gas werken kreeg een beloning van maar liefst 20.000 euro of meer. 

In 480.000 banen, ongeveer 6 procent van alle banen, werd een prestatiebeloning van 5.000 euro of meer betaald. 

Werknemers met een hoger jaarloon krijgen vaker een beloning die gekoppeld is aan de persoonlijke prestatie of de prestatie van de onderneming. Ruim de helft van de werknemers die een vast salaris hadden van meer dan 1 ton kregen een prestatiebeloning van 5.000 euro of meer. Zestig procent van de werknemers die meer dan 2 ton verdienden ontvingen een beloning van 20.000 euro of meer.