Shell en de vakbond United Steelworkers (USW) hebben een voorlopige overeenkomst bereikt waarmee de stakingen op raffinaderijen kunnen worden beëindigd.

USW stelde donderdag dat de afspraken nog wel aan zijn leden moeten worden voorgelegd voordat ze kunnen worden afgehamerd.

Het voorlopige akkoord geldt voor een periode van vier jaar en zal volgens de bond worden gebruikt als model voor de rest van de sector. USW vertegenwoordigt 850.000 werknemers in de Noord-Amerikaanse industrie. Naast personeel van olieconcerns gaat het om arbeiders in de metaal-, rubber-, chemie- en papierindustrieën.

USW-leden staakten op twaalf raffinaderijen na het verstrijken van de vorige cao op 1 februari. De bond en Shell waren al sinds 21 januari in gesprek.

Meer dan een handvol voorstellen van het olieconcern, dat ook namens ExxonMobil en Chevron aan de onderhandeltafel zat, werden afgewezen.

Beëindigen staking

Het is nog onduidelijk wanneer de stakingen officieel worden beëindigd. Volgens de USW werd donderdag nog gestaakt door zo'n 6.500 leden. In totaal vertegenwoordigt de bond 30.000 man in de Amerikaanse oliebranche. 

Door de werkonderbreking was ongeveer een vijfde van de raffinagecapaciteit in de VS buiten gebruik.