De maatregel van de Europese Centrale Bank (ECB) om tot oktober volgend jaar ruim 1.100 miljard euro in de economie te pompen, zorgt voor een aanzienlijke verstoring op de financiële markten.

Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), donderdag.

"Tijdens de totstandkoming van het opkoopprogramma is  besloten dat de noodzaak en effectiviteit zwaarder wegen dan de neveneffecten", zegt Knot.

Een van de bekende neveneffecten van zo'n omvangrijk opkoopprogramma, ook wel kwantitatieve verruiming genoemd, is dat er geen prijskaartje meer zit aan risico's. Er is in de vorm van de ECB sinds deze maand namelijk altijd een koper op de markt.

Tegenstander

De centralebankpresident heeft er geen geheim van gemaakt tegenstander te zijn van de ECB-maatregel. Hij vreest dat de noodzaak voor landen om hervormingen door te voeren verdwijnt. Overheden worden op de financiële markten namelijk niet meer afgestraft in de vorm van hoge rentes op staatsleningen. 

De rentes op staatspapier, ook die van Zuid-Europese landen, dalen naar laagterecords sinds de ECB het programma ter sprake bracht. Dat geldt eveneens voor de daling van de euro ten opzichte van de dollar.

"Langdurige en aanzienlijke verstoringen zoals met het opkoopprogramma, zullen in de toekomst een prijs hebben. Sterker nog, de vorige financiële crisis is begonnen met zo'n verstoring", zegt Knot.

Hij doelt hier op de jaren na het uiteenspatten van de internetbubbel in 2001. Om de economie weer aan te jagen, werd er met name in de Verenigde Staten tegen lage rentes geld uitgeleend. Dat geld werd vervolgens te gemakkelijk weer uitgegeven waardoor mensen in de problemen kwamen bij het afbetalen van hun leningen zoals een hypotheek.

Dit betekent de miljarden-injectie van de ECB voor u | Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers

Knot: 'Betaal herziening belastingstelsel met btw-verhoging'