Duitsland is niet van plan om in te gaan op eisen voor herstelbetalingen aan Griekenland als compensatie voor schade uit de Tweede Wereldoorlog

Dit zegt Steffen Seibert, woordvoerder van Angela Merkel woensdag, zo meldt persbureau Reuters.

"We moeten ons concentreren op de huidige problemen en op een goede toekomst", aldus Seibert

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei dat er geen reden was om te praten over herstelbetalingen en dat de eisen van de Griekse overheid een afleiding zijn voor de echte problemen.

Onlangs opperde de Duits-Griekse politicus Jorgo Chatzimarkakis nog dat deze compensaties gebruikt konden worden om een ontwikkelingsbank op te richten in Griekenland. De vermeende schade draait om een lening uit 1942 van Griekenland aan nazi-Duitsland. Inmiddels zou Griekenland tientallen miljarden euro's willen. 

De Griekse minister van Justitie dreigde woensdag om Duits vastgoed in Griekenland te onteigenen als Duitsland niet met geld over de brug komt. Hij doelt daarbij op de schadevergoeding voor een massamoord in 1944 bij een Grieks dorp door het Duitse leger. Een Griekse rechter oordeelde eerder dat hier een vergoeding voor 28 miljoen euro moet worden betaald. 

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland