De nieuwe Griekse regering voert sinds woensdag voor het eerst officieel overleg met internationale geldschieters om een bankroet te voorkomen.

Functionarissen van beide kanten troffen elkaar in Brussel. Het gaat erom overeenstemming te bereiken over de Griekse besparings- en hervormingsplannen.

Naar verluidt begonnen de gesprekken rond 14.00 uur. De Griekse regering van de radicaal-linkse premier Alexis Tsipras hield lange tijd de boot af, maar ging maandag overstag onder druk van de andere eurolanden.

Het overleg is nodig om het huidige internationale steunprogramma voor het noodlijdende Griekenland af te ronden, zodat het restant van ruim 7 miljard euro kan worden overgemaakt. De noodhulp was onlangs tot eind juni verlengd.

De Griekse plannen worden bekeken door deskundigen van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Bemoeizucht

De Griekse regering wil het liefst geen gesprekken met de drie instellingen in de Griekse hoofdstad Athene. Dat wordt als te grote bemoeizucht beschouwd.

Als compromis is besloten dat het meeste werk in Brussel wordt gedaan. De drie instanties (ook wel trojka genoemd) sturen echter ook teams naar Athene voor het verzamelen van informatie.

De voorzitter van de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden), Jeroen Dijsselbloem, noemde dat onvermijdelijk.

Video: Griekenland tot de orde geroepen over dreigementen

Dijsselbloem wil over twee maanden overeenstemming Grieken 

Dossier Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland