Doorwerken na de AOW-leeftijd brengt schade toe aan de arbeidsmarkt. Het zorgt onder andere voor verdringing.

Daarvoor waarschuwt CNV-voorzitter Maurice Limmen. De Tweede Kamer behandelt donderdag een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) voor werknemers die na de AOW-gerechtigde leeftijd willen blijven werken.

"Dit wetsvoorstel van het kabinet maakt gepensioneerde werknemers nog weer een stuk goedkoper dan andere werklozen. Dit leidt onomkeerbaar tot verdringing", zegt Limmen.

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in januari 645.000 mensen werkloos thuis zitten. De raming over de Nederlandse economie van het Centraal Planbureau (CPB) laat zien dat de werkloosheid maar gestaag afneemt dit jaar en in 2016.

Oneerlijke concurrentie

De vakbondsvoorman begrijpt dat mensen ook na hun pensioen door willen werken, maar dan wel tegen gelijk loon en onder dezelfde voorwaarden. Nu hoeven AOW'ers niet doorbetaald te worden bij ziekte, dat leidt tot oneerlijke concurrentie, lieten de vakbonden eind vorig jaar al weten.

"De huidige werklozen lopen al een groot risico op langdurige werkloosheid. Een slechter moment voor deze wet is dus nauwelijks denkbaar", aldus Limmen.

De AOW-leeftijd gaat vanaf 2016 versneld omhoog, naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. In het huidige tempo zou de AOW-leeftijd pas in 2023 op 67 jaar uitkomen.