ABN Amro heeft in januari zes medewerkers van het kantoor in Dubai naar huis gestuurd omdat ze de regels hebben overtreden. Een van hen is de Nederlandse landenmanager van het kantoor in het Arabische ministaatje.

Een woordvoerster van de staatsbank bevestigde woensdag de berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

De zakenkrant schreef dat zes medewerkers van het kantoor in Dubai ''de bank begin dit jaar hebben verlaten'' omdat ze zich in strijd met de interne richtlijnen ''mogelijk'' hebben ingelaten met ongeoorloofde transacties. Daarnaast zijn de rekeningen van een twintigtal klanten opgezegd.

Witwassen

De afdeling in Dubai houdt zich bezig met private banking, vermogensbeheer voor rijke particulieren. De betrokken medewerkers hebben een aantal klanten geholpen met honderden commerciële transacties.

Daar gelden veel strengere regels voor dan voor private banking, bijvoorbeeld om witwassen van crimineel geld en financiering van terrorisme te voorkomen. Die regels werden omzeild door onder valse voorwendselen privérekeningen te openen, met medeweten en medewerking van de betrokken bankiers.

Schokkend

Het ministerie van Financiën liet weten kennis te hebben genomen van de fraudekwestie '' en stelt vast dat de bank inmiddels bezig is orde op zaken te stellen''. Over de gevolgen voor de beursgang van de bank wil het ministerie niets zeggen. De Tweede Kamer wordt later deze maand geïnformeerd over de verkoopplannen.

D66 wil zo snel mogelijk opheldering van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) over de kwestie en noemt het "schokkend" dat dit heeft kunnen gebeuren bij een staatsbank.

Kamerlid Wouter Koolmees wil van Dijsselbloem weten of dit wist, zo ja wanneer en wat hij er aan heeft gedaan. "Dijsselbloem heeft altijd gehamerd op moraliteit in het bankenlandschap, dan is het wrang dat juist bij de ABN Amro deze malversaties naar boven komen", aldus Koolmees. 

Video: Kamer wil opheldering misstanden ABN-AMRO Dubai

Onderzoek

De zaak kwam aan het licht nadat ABN Amro medio 2014 signalen had binnengekregen en een onderzoek instelde. De toezichthouders zijn direct ingelicht. 

ABN Amro is nog altijd in handen van de Nederlandse Staat. De bedoeling is dat de bank op korte termijn naar de beurs wordt gebracht.