Er moet uiterlijk over twee maanden overeenstemming zijn tussen Griekenland en zijn geldschieters over hoe het land de komende jaren de overheidsfinanciën verder gaat hervormen.

Dat zegt eurogroep-voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdagochtend.

"Het steunprogramma is nu met vier maanden verlengd, er moet uiterlijk over twee maanden overeenstemming zijn", zegt Dijsselbloem voorafgaand aan de vergadering met zijn collega-ministers uit de Europese Unie (ook wel ecofin genoemd).

Griekenland heeft plannen ingediend over hoe het land zijn overheidsfinanciën weer op orde wil krijgen. Die plannen moeten worden bekeken door de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB), maar het gaat Dijsselbloem allemaal te langzaam.

Druk

"Er is tot nu toe niet veel gebeurd, dat roept de vraag op hoe serieus we bezig zijn. Daarom heb ik er gisteren (maandag, red.) druk op gezet. Ik vind dat we de tijd niet moeten verspillen", aldus de bewindsman.

De drie instellingen, ook aangeduid met trojka, sturen teams naar Athene om op de hervormingen toe te zien. Daarmee hebben deze instituties zich in de afgelopen jaren niet populair gemaakt onder de Griekse bevolking, zij zien het sturen van mensen als bemoeizucht.

Volgens Dijsselbloem stuurt de trojka teams omdat er beperkte tijd is om het programma af te ronden. Voor de Grieken zal meetellen dat zij problemen in de staatskas zien aankomen, zegt de minister.

Plannen

Er zijn tot nu toe enkele plannen van de Griekse regering gelekt. Zo zou het Zuid-Europese land de hulp van toeristen en studenten willen inroepen om belastingontduikers op te sporen. Ook zou er worden gekeken naar het verstrekken van vergunningen om online te kunnen gokken.

Tijdens de ecofin staat de kwestie Griekenland niet officieel op de agenda. De Europese ministers gaan het met name hebben over het investeringsplan van EU-president Jean-Claude Juncker en het uitstel dat Frankrijk heeft gekregen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Overzicht hulpleningen Griekenland | Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland