De Europese Centrale Bank (ECB) is maandag zoals aangekondigd begonnen met de opkoop van staatsobligaties.

Ingewijden meldden aan persbureau Bloomberg dat de centrale bank in ieder geval Duitse leningen heeft opgekocht. De ECB wil niet reageren op het bericht.

De ECB besloot eind januari om de komende anderhalf jaar voor 60 miljard euro per maand aan leningen op te kopen, voornamelijk in de vorm van staatsobligaties van eurolanden met een voldoende kredietbeoordeling. 

Daardoor komen Griekse staatsobligaties voorlopig niet in aanmerking voor het opkoopprogramma. Op die manier hoopt de ECB de matige economische groei en de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren. 

Optimistischer

De centrale bank is optimistischer over de vooruitzichten in de eurolanden; de economie zal aantrekken in 2015 (1,5 procent), 2016 (1,9 procent) en 2017 (2,1 procent). Eerder werden voor 2015 en 2016 plussen van respectievelijk 1 en 1,5 procent ingetekend.

De ECB verwacht dat de inflatie voorlopig heel laag blijft. Voor dit jaar wordt een prijspeilniveau van 0 procent voorspeld, wat inhoudt dat de prijzen in doorsnee stabiel blijven ten opzichte van vorig jaar. Mede door maatregelen van de bank loopt de inflatie naar verwachting vervolgens langzaam op, naar 1,8 procent in 2017.

Lage rente

Het vooruitzicht op de stimuleringsmaatregelen van de ECB zorgde afgelopen maanden al voor een run op Europese staatsobligaties, waardoor de rente op die leningen daalde tot ongekend lage niveaus. Maandagochtend gingen die rentes verder omlaag.

Het rendement op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar kwam daardoor op 0,39 procent. Daarmee is de rente bijna terug op het historische laagtepunt (0,35 procent) dat eind februari werd bereikt. De vergelijkbare Duitse rente stond maandagochtend op 0,35 procent.

Ook Zuid-Europese rentes zijn de afgelopen maanden hard gedaald. Het rendement op Italiaanse en Spaanse tienjaarsobligaties is nog maar 1,3 procent. Tijdens de schuldencrisis liep die rente nog op tot ruim 7 procent.

De nieuwe maatregelen van de ECB hebben de afgelopen tijd ook flink druk gezet op de waarde van de euro. Die zakte eind vorige week tot 1,0823 dollar en bereikte daarmee het laagste peil sinds de zomer van 2003. Maandag herstelde de euro enigszins, naar 1,0890 dollar.