Eurolanden die hun economie moeten hervormen, moeten daar mee doorgaan nu de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan gaat opendraaien.

Tijdens een bijeenkomst in Amsterdam zei minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem dat het ''een groot risico" is dat de druk om te blijven hervormen verdwijnt.

Dijsselbloem zei niet vrij van zorgen te zijn over de risico's, maar hoopt ook dat de ECB ''zeer alert" zal zijn op bubbels in de economie die zouden kunnen ontstaan. De Tweede Kamer keerde zich al tegen het opkopen van staatsleningen door de ECB.

Eind januari besloot de ECB op grote schaal staatsobligaties te gaan opkopen. De bank wil meer geld in omloop brengen om de economie aan te jagen. Critici vrezen dat dat de prikkel wegneemt bij zwakke eurolanden om hun economie te hervormen en hun financiën te saneren.

Tweede termijn

Dijsselbloem liet zondag tijdens een debat van de Volkskrant weten zijn termijn als eurogroep-voorzitter te willen verlengen. ''Ik wil ermee doorgaan. Zoals het er nu voor staat, ga ik mij weer kandidaat stellen", zei de PvdA'er.

Dijsselbloem combineert zijn functie als minister van Financiën en eurogroep-voorzitter sinds 21 januari 2013, zijn termijn in Brussel loopt af op 21 juli.

De bewindsman ging niet in op de wens van de Fransen om een vaste eurogroepvoorzitter te kiezen en dus geen minister van Financiën. ''Ik heb besloten de functie te combineren met het ministerschap", zei Dijsselbloem.