Extra bezuinigingen om het nieuwe belastingsstelsel in te voeren, zijn wat PvdA-leider Diederik Samsom betreft uitgesloten. Wel is Samsom bereid om het begrotingstekort daarvoor te laten oplopen als dat "echt nodig is".

Dat zegt hij zaterdag op BNR Nieuwsradio. De PvdA-leider benadrukt echter dat hij denkt dat dat niet nodig is. De PvdA-politicus zet zich daarmee af tegen voorstellen van oppositiepartijen CDA en D66 om extra te bezuinigen.

Het Centraal Planbureau (CPB) maakte in een donderdag gepubliceerde berekening bekend dat de Nederlandse economie verder aantrekt.

Het bruto binnenlands product (bbp) groeit dit jaar naar verwachting met 1,7 procent en in 2016 met 1,8 procent. De aantrekkende economie heeft ook een positief effect op de overheidsfinanciën: het begrotingstekort daalt van 1,8 procent naar 1,2 procent in 2016.

"We hebben nu net groei te pakken, daar komen meevallers uit voort. Die moet je gebruiken om een belastingverlaging mogelijk te maken. Dat is een stuk verstandiger dan mensen die de afgelopen jaren zoveel onzekerheid hebben gehad, met nog meer onzekerheid op te zadelen."

Een deel van die meevallers moet volgens Samsom ook worden gebruikt als compensatie voor de verminderde gaswinning in Groningen. De gaswinning is dit halfjaar teruggedraaid naar 16,5 miljard kuub. Wat de PvdA-leider betreft wordt dat niet weer opgeschroefd. Op 1 juli neemt minister Henk Kamp (Economische Zaken) daarover een definitief besluit.