Hooggeplaatste bestuurders van grote Chinese banken en andere staatsbedrijven werden al relatief slecht betaald, maar sinds begin dit jaar krijgen ze nog minder.

De Chinese overheid snijdt in de salarissen van de directeuren om de ongelijkheid in het land tegen te gaan. Ingewijden zeggen tegen persbureau Bloomberg dat topmanagers bij de vijf grootste banken dit jaar genoegen moeten nemen met zo'n 600.000 yuan minder aan beloning. Omgerekend betekent dat een korting van bijna 87.000 euro.

Dit terwijl een man als Jiang Jianqing, de topman van de Industrial & Commercial Bank of China, vorig jaar omgerekend nog geen 290.000 euro verdiende.

Dat is een schijntje vergeleken met de beloningen van topbankiers in Europa en de Verenigde Staten. Zijn collega Jamie Dimon bij het Amerikaanse JPMorgan Chase kreeg vorig jaar een slordige 18 miljoen euro.

De Chinese overheid vindt dat sommige staatsbedrijven hun topfunctionarissen ''onredelijk hoge'' inkomens bieden. Dat zou voor ''publieke onvrede'' zorgen in China, meldde de regering vorig jaar. De salariskortingen zijn ook onderdeel van president Xi Jinpings campagne om verspilling van overheidsgeld en corruptie tegen te gaan.

Het risico bestaat wel dat Chinese banken hierdoor hun meest talentvolle managers verliezen aan partijen in het buitenland. Woordvoerders van de betreffende instellingen wilden niet op het bericht reageren.