HOMBURG - Heineken onderhandelt over het verwerven van een belang in de Duitse brouwer Karlsberg. De Duitsers zijn ook in gesprek met enkele andere grote bierproducenten. Dat zegt de topman van Karlsberg, Richard Weber, in de zakenkrant Handelsblatt van maandag.
Heineken

Heineken wilde niet reageren. "We geven nooit commentaar op zulke berichten. Wel houden we in principe onze ogen open op de Duitse markt. We zijn daar op zoek naar sterke merken", aldus een woordvoerster. Heineken is sinds begin vorig jaar actief in Duitsland via een belang van 49,9 procent in de Beierse brouwer Bayerische Brau Holding (BBH), met onder meer het witbiermerk Paulaner.

Karlsberg, niet te verwarren met de veel grotere Deense brouwer Carlsberg, produceert bier, mixdranken, mineraalwater en andere dranken. De omzet bedroeg het afgelopen boekjaar 582 miljoen euro. Daarvan kwam 330 miljoen euro van de bierdivisie. Het bedrijf is gevestigd in Homburg (Saarland) en telt ongeveer 2350 werknemers.

Karlsberg praat ook met de Britse brouwer Scottish & Newcastle, het Amerikaanse Coors en South African Breweries. Daarbij gaat het volgens topman Weber over een belang tot 40 procent in de bierdivisie. Een aantrekkelijk punt van Heineken vindt Weber dat het Nederlandse concern het BBH-merk Paulaner zou kunnen inbrengen bij samenwerking. Hij denkt voor eind augustus een overeenkomst te ondertekenen. Die moet Karlsberg de mogelijkheid geven met een sterke partner te expanderen in het buitenland.