
ECB begint op 9 maart met omvangrijk opkoopprogramma
Dat zegt ECB-president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het rentebesluit.
Op 22 januari maakte de centrale bank bekend om zijn bestaande opkoopprogramma uit te breiden. De ECB gaat maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen en staatsobligaties van eurolanden bij banken in de eurozone opkopen, ook wel kwantitatieve verruiming genoemd.
De operatie duurt in ieder geval tot en met september 2016 en bedraagt in totaal 1.140 miljard euro. Draghi wil met het programma de lage inflatie in de eurozone opschroeven en de economische groei aanjagen.
Draghi herhaalde dat het programma eerder kan worden gestaakt als de beoogde doelen zijn bereikt. Daarbij gaat het vooral om de inflatie, waarbij de ECB mikt op een niveau van net iets minder dan 2 procent. Griekse staatsobligaties komen voorlopig overigens niet in aanmerking voor het opkoopprogramma, aangezien de ECB alleen leningen van de meer kredietwaardige landen mag kopen.
De euro zakte ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar het laagste punt sinds 2003 na de woorden van Draghi.
Optimistischer
De ECB verwacht dat de inflatie voorlopig heel laag blijft. Voor dit jaar wordt een inflatie van 0 procent voorspeld, wat inhoudt dat de prijzen in doorsnee stabiel blijven ten opzichte van vorig jaar. Mede door maatregelen van de bank loopt de inflatie naar verwachting vervolgens langzaam op, naar 1,8 procent in 2017.
De ECB is verder iets optimistischer geworden over de economische groei in de eurozone. De centrale bank verwacht dat de economische groei in de eurolanden zal aantrekken in 2015 (1,5 procent), 2016 (1,9 procent) en 2017 (2,1 procent). Eerder werden voor 2015 en 2016 plussen van respectievelijk 1 en 1,5 procent ingetekend.
Griekenland
Draghi zei dat de centrale bank zich voorlopig vasthoudt aan de aangescherpte regels voor Griekse staatsobligaties. Die kunnen pas weer als onderpand voor leningen bij de ECB worden gebruikt als Griekenland voldoet aan de afspraken die zijn verbonden aan de noodsteun voor het land.
De ECB besloot vorige maand om Griekse staatsobligaties niet langer als onderpand te accepteren. Tot dat moment werd voor Griekse obligaties een uitzondering gemaakt op de regels, die stellen dat dergelijke risicovolle leningen niet als onderpand mogen gelden.
Een nieuwe uitzondering is volgens Draghi mogelijk als toezichthouders van de ECB, de Europese Commissie en het IMF vinden dat Griekenland weer aan de eisen op het gebied van economische hervormingen en bezuinigingen voldoet. De Italiaanse centralebankpresident benadrukte dat de ECB Griekse banken al zo'n 100 miljard euro heeft geleend. ''Je zou kunnen zeggen dat de ECB de centrale bank van Griekenland is'', zei hij.