De inflatie is in februari iets toegenomen naar 0,1 procent. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In januari daalde de inflatie nog naar 0,0 procent, het laagste niveau in 27 jaar. De inflatie zonder voeding, tabak, energie en alcohol komt in februari neer op 0,9 procent. 

Vooral de prijzen aan de pomp verhoogden de inflatie.  Vanaf juli vorig jaar daalden de prijzen bijna elke maand, maar in februari zijn ze weer gestegen. Gemiddeld zijn de prijzen aan de pomp nog altijd ruim 11 procent lager dan vorig jaar eerder, maar de daling op jaarbasis in januari was groter.

Ook de prijzen van voedingsmiddelen liggen in februari iets hoger dan in december. De scherpe supermarktacties in januari waren dit jaar iets hoger dan vorig jaar. Dat drukte de inflatie, maar dat effect is nu uitgewerkt.

Geharmoniseerd naar Europese maatstaven, waarin de kosten voor het bezit van een eigen woning niet worden meegenomen, zijn de prijzen in Nederland in januari met 0,5 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. De gemiddelde Europese inflatie ligt volgens die maatstaaf op 0,3 procent; 0,3 procentpunt hoger dan een maand eerder. 

Video: Inflatie trekt iets aan in februari

Dit moet u weten over inflatie