De afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met de honderd grootste, in Nederland gevestigde multinationals moeten worden gecontroleerd.

Dat zegt Jesse Klaver, Tweede Kamerlid van GroenLinks, tegen NU.nl.

De fiscus heeft met grote bedrijven speciale afspraken gemaakt, zogenoemde rulings, over de belastingafdracht. Rulings geven zekerheid aan bedrijven over de door hen te betalen belasting.

"Die regels moeten worden geactualiseerd. Slechts een handjevol belastingadviseurs controleert of de winsten die deze grote bedrijven opgeven wel juist opgegeven worden", zegt Klaver.

België

Zijn voorstel is geïnspireerd op het Belgische voorbeeld. De Belgische fiscus controleerde multinationals om na te gaan of er voldoende belasting werd afgedragen door de bedrijven waarmee afspraken zijn gemaakt. Uit dat onderzoek bleek dat er in 2014 over 143 miljoen euro winst ten onrechte geen belasting was betaald.

Klaver: "België laat zien dat een strengere controle vele miljoenen aan extra belastinginkomsten kan opleveren. Ik weet niet hoeveel dat in Nederland zou opleveren, maar we kunnen extra belastinginkomsten in ieder geval goed gebruiken."

Verdwijnen

GroenLinks ziet de afspraken die multinationals in Nederland maken over hun belastingafdracht het liefst helemaal verdwijnen, maar daarvoor bestaat er geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Nederland heeft een gunstig vestigingsklimaat, omdat winst die in het buitenland wordt gemaakt hier niet nogmaals wordt belast.

Ook heeft Nederland met veel landen verdragen gesloten. Daardoor hoeven bedrijven geen belasting te betalen over de rente die wordt verkregen uit dividend (de winst uit aandelen) en royalty's.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over belastingontwijking.