De boycot van Nederlandse producten door drie Italiaanse provincies naar aanleiding van rellende Feyenoord-supporters in Rome, is weer opgeheven.

Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag. De provincies, verenigd in een agrarisch consortium, weerden voor 150.000 euro aan Nederlandse aardappelen zaden en bloembollen die in dertig winkels worden verkocht. Het gaat om de provincies Como, Lecco en Sondrio.

De president van het consortium, Alberto Pagani, vond de reactie van de Nederlandse autoriteiten te slap nadat de Rotterdamse vandalen een ravage achterlieten in de Italiaanse hoofdstad.

"De eerste reacties waren ongepast. Ik eis respect van iedereen en ook van jullie (Nederlandse, red.) autoriteiten. Ik wilde een statement maken", zegt Pagani in het FD.

Fontein

De voetbalaanhangers urineerden tegen historische gebouwen, gooiden flessen en vuurwerk naar de Italiaanse politie en beschadigde de historisch Barcaccia-fontein, ontworpen door Pietro Bernini in de zeventiende eeuw. De schade loopt volgens een berekening  op tot enkele tonnen.

De lucht is geklaard tussen het consortium en de Nederlandse leveranciers nadat de consul-generaal in Italië een bezoek bracht aan Pagani.     

Feyenoord speelde in Europees verband tegen AS Roma, de huidige nummer vier in de Eredivisie werd over twee wedstrijden uitgeschakeld door de Romeinen.