De Franse regering heeft het geplande gesprek voor aankomende donderdag tussen staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur), haar Franse collega Alain Vidalies en de top van Air France-KLM uitgesteld.

Dat schrijft Mansveld dinsdag aan de Tweede Kamer. De partijen moeten met de afspraak de onrust wegnemen die bestaat over de samenwerking tussen de twee vliegmaatschappijen.

Vidalies heeft in eigen kabinetskringen een ingelast overleg, er wordt daarom gezocht naar een nieuwe datum. Een woordvoerster laat weten dat een gesprek zo snel mogelijk zal plaatsvinden. 

Naast de twee bewindspersonen, zouden ook Alexandre de Juniac en Pieter Elbers aanwezig zijn. Respectievelijk de bestuursvoorzitters van Air France en KLM. Op de agenda staat onder andere de strategie van het Frans-Nederlandse concern.

Frictie

Binnen de top bestaat frictie over het inmiddels ingetrokken voorstel om overtollig Nederlands kasgeld over te hevelen naar de holding in Parijs. Daarmee zou het Franse deel onder andere goedkoper geld kunnen lenen.

De fusiepartners verkeren in financieel zwaar weer, zo moest de winstdoelstelling voor de komende jaren worden losgelaten. In 2014 bleef er onder de streep een verlies van 228 miljoen euro over, onder andere veroorzaakt door een staking aan Franse zijde. Dat kostte de onderneming 425 miljoen euro.

Mansveld stelde in aanloop naar de ontmoeting dat de samenwerking met Air France het Nederlandse KLM veel gebracht heeft.  

Interview: Topman KLM vindt emotie rondom merk juist geweldig