Spanje en Portugal hebben bij de Europese Commissie een officiële klacht ingediend over Griekenland. Uitspraken van de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras is de landen in het verkeerde keelgat geschoten.

Tsipras beschuldigde Spanje en Portugal ervan de Griekse regering tegen te werken en omver te willen gooien.

Volgens de premier was er een coalitie van landen tegen Griekenland geleid door de overheden van Spanje en Portugal "die om overduidelijke politieke redenen probeerden de onderhandelingen naar de afgrond te leiden".

Volgens Tsipras vrezen de landen dat de Griekse eisen worden ingewilligd en dat zo de roep om minder hervormingen ook in Spanje en Portugal groter wordt. De beide landen ontvingen de afgelopen jaren ook noodsteun uit Europa en hielden zich aan de afspraken.

Op allerlei niveau is er contact geweest om de plooien weer glad te trekken, aldus een zegsvrouw van de Europese Commissie maandag. ''Wat voor ons van belang is, is er zeker van te zijn dat de gemaakte afspraken nagekomen worden.''

Video: Spanje en Portugal dienen klagen over Griekenland

Niet verantwoordelijk

Onlangs kreeg Griekenland een verlenging van het steunprogramma, mits het land zich aan bepaalde bezuinigingen en hervormingen houdt.

''Wij zijn niet verantwoordelijk voor de frustratie bij Grieks radicaal links nadat ze de Grieken iets hebben beloofd, dat ze niet kunnen nakomen, zoals nu duidelijk is'', reageerde de Spaanse premier Mariano Rajoy al dit afgelopen weekeinde. Spanje en Portugal ontvingen de afgelopen jaren ook noodsteun uit Europa en hielden zich aan de afspraken.

Eurogroep stemt in met voorstellen Griekenland | Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland