De Europese Centrale Bank start vanaf volgende week met het opkopen van maandelijks maar liefst 60 miljard euro. In de komende negentien maanden loopt dat op tot 1,140 miljard euro en misschien zelfs meer.

Het gaat om één van de grootste maatregelen die de ECB gaat nemen in de strijd tegen haperende economische groei en lage inflatie in de eurozone.

In januari werd het enorme programma, in economisch vakjargon kwantitatieve verruiming of QE genoemd, aangekondigd door de ECB.

De maatregelen houden in dat de ECB op financiële markten enorme hoeveelheden financiële producten gaat kopen, voornamelijk staatsobligaties. Precieze cijfers zijn er niet, maar verwacht wordt dat de centrale bank ongeveer 800 tot 900 miljard euro aan leningen van eurolanden gaat kopen. Verder worden financiële producten gekocht zoals leningen van banken en verpakte bedrijfskredieten.

Nog voordat het programma van start gaat, lijken de maatregelen al een effect te hebben. Beleggers hebben staatsobligaties opgekocht vooruitlopend op de ECB. Daardoor daalden de rente op Europese staatsobligaties naar recordniveau. Voor het eerst zou de Portugese overheid bijvoorbeeld maar 2 procent rente betalen als er nu tienjarige staatsobligaties worden uitgegeven.

Er wordt dan ook voorzichtig getwijfeld aan de haalbaarheid van de ECB-plannen. Veel banken, onder andere de Rabobank en ING, hebben bijvoorbeeld al kenbaar gemaakt er geen behoefte aan te hebben om de staatsobligaties die zij in eigendom hebben weer te verkopen. 

Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers | Geldkraan openzetten is onverantwoord en slecht' | Analisten verrast door grootte van ECB-bazooka