De Griekse premier Alexis Tsipras heeft tijdens een toespraak Spanje en Portugal beschuldigd van een complot om zijn regering te laten vallen. Ze zouden radicale partijen in hun eigen land vrezen.

Dit zei hij dit weekend, zo meldt persbureau Reuters. Spanje en Portugal zouden zich hard hebben opgesteld in de onderhandelingen met Griekenland over verlenging van de noodsteun.

Volgens de premier was er een coalitie van landen tegen Griekenland geleid door de overheden van Spanje en Portugal "die om overduidelijke politieke redenen probeerden de onderhandelingen naar de afgrond te leiden", aldus Tsipras.

Volgens de premier vrezen de landen dat de Griekse eisen worden ingewilligd en dat zo de roep om minder hervormingen ook in Spanje en Portugal groter wordt. 

Alexis Tsipras sprak verder tegen dat de Griekse regering fors heeft moeten inleveren op de verkiezingsbeloften. Protesten van conservatieve politici in Duitsland zouden bewijs zijn dat Griekenland heeft gewonnen met de onlangs afgesloten afspraken. 

Verkiezingen 

In Spanje staat de politieke partij Podemos hoog in de peilingen voor de verkiezingen die eind dit jaar worden gehouden. De partij heeft nauwe banden met het linkse Syriza in Griekenland.

In Portugal, waar na de zomer ook verkiezingen zijn, is geen grote partij die tegen hervormingen is. De Portugese premier ontkende eerder ook dat Portugal de Griekse regering uitzonderlijk hard heeft aangepakt. "Er is misschien een politiek voornemen om dit idee te creëeren, maar het is niet waar", aldus Pedro Passos Coelho in een eerder interview. 

Eurogroep stemt in met voorstellen Griekenland | Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland