Nederlandse multinationals verplaatsen niet alleen de fabriek, de ict-afdeling en het callcentrum naar het buitenland, ook de managers verhuizen steeds vaker naar Azië en de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerd onderzoek van de Volkskrant.

De krant nam 23 Nederlandse beursgenoteerde multinationals onder de loop. Daarvan hadden er 14 al een of meer leden van de raad van bestuur en de bestuurstop naar het buitenland verhuisd. In de helft van de gevallen vond de verhuizing in de laatste vijf jaar plaats.

Zo benoemde Philips zijn topman in China, Patrick Kung, in 2012 tot het zogeheten executive committee van het concern. Ahold verhuisde in 2013 bestuurslid James McCann naar de VS. Chemieconcern DSM verplaatste in vijf jaar tijd zelfs 60 van zijn 360 hooggeplaatste bestuurders naar onder meer Singapore, New Jersey en Shanghai.

Diervoerproducent Nutreco, dat op het punt staat overgenomen te worden, heeft de top verplaatst van Amersfoort en Boxmeer naar Miami, Hongkong en Stavanger in Noorwegen. 

Noodzaak 

Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid, verwacht dat met de managers ook de onderzoekers bij een bedrijf vertrekken naar het buitenland. De noodzaak om 'slimme' medewerkers in Nederland te houden zou minder urgent worden. 

Een onderzoeker van het Rathenau Instituut in Den Haag spreekt van een dalende trend in onderzoeksactiviteiten in Nederland. Nederland zou minder populair zijn bij bedrijven om onderzoekscentra te vestigen.