De Griekse premier Alexis Tsipras blijft bij zijn eis voor een verlaging van de Griekse schulden. Dat heeft hij vrijdag gezegd op de Griekse televisie na afloop van een ministersvergadering.

De internationale geldschieters van Griekenland hebben juist aangegeven dat een schuldenverlaging er niet in zit.

Vorige week werd op een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurolanden in Brussel nog een akkoord bereikt over een verlenging van het Griekse steunprogramma met vier maanden. Tsipras stelt dat met die deal een basis is gelegd om opnieuw de eis voor een schuldenverlichting op tafel te kunnen leggen.

Tsipras liet verder weten dat hij geen derde steunpakket voor zijn land zal vragen. Volgens de premier hebben de Grieken bij de afgelopen verkiezingen aangegeven dat er geen nieuwe steunprogramma's moeten komen.

Syriza

De concessies die de Griekse regering deze week heeft gedaan hebben de grootste regeringspartij, het linkse Syriza, geen kwaad gedaan. Volgens een peiling, die zaterdag in de krant Parapolitika wordt gepubliceerd, zou nu 47,6 procent van de ondervraagden op de partij stemmen. Bij de verkiezingen vorige maand lag dat percentage op 36,3.

De steun voor de conservatieve Nieuwe Democratie, die tot de verkiezingen van 25 januari aan de macht was, neemt af. Net iets meer dan een vijfde van de ondervraagden zou de partij van oud-premier Antonis Samaras steunen. Op 25 januari was dat nog 27,8 procent. De peiling is gehouden, nadat Griekenland dinsdag een verlenging van het hulpprogramma met vier maanden had bereikt.

Meer dan twee derde van de ondervraagden zegt tevreden te zijn over de manier waarop de regering met de andere landen van de eurozone onderhandelt. Meer dan driekwart is positief over het algehele beleid van de regering. Syriza werkt daarin samen met de kleine rechtse partij Onafhankelijke Grieken.

Eurogroep stemt in met voorstellen Griekenland | Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland