Griekenland kan in ieder geval nog vier maanden aanspraak maken op het laatste deel van de aan het land beloofde noodsteun. 

Dat maakte het Europese noodfonds EFSF vrijdag bekend, nadat de verlenging eerder op de dag ook door het Duitse parlement was goedgekeurd.

Het steunprogramma liep oorspronkelijk zaterdag om middernacht af en is nu verlengd tot en met 30 juni. Tot die tijd kan Griekenland aanspraak maken op het laatste deel van de noodleningen, ter waarde van 1,8 miljard euro.

Om daarvoor in aanmerking te komen moet het land de komende tijd wel aantonen aan alle voorwaarden op het gebied van economische hervormingen te voldoen.

Vanuit het EFSF is tot op heden al 141,8 miljard euro aan Griekenland geleend. De nieuwe verlenging van het programma kwam tot stand na lange onderhandelingen. De nieuwe Griekse regering wil af van de voorwaarden waaronder de leningen worden verstrekt en weigerde daarom lange tijd om een verlenging aan te vragen. Zonder steun zou het land waarschijnlijk echter snel in financiële problemen komen.

Eurogroep stemt in met voorstellen Griekenland | Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland