Verdachten in de grote vastgoedfraudezaak 'Klimop' hebben in hoger beroep fors hogere straffen gekregen.

Hoofdverdachte Jan van V., een oud-directeur van Bouwfonds, is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. De rechtbank had hem eerder nog tot vier jaar cel veroordeeld.

Het Openbaar Ministerie is tevreden met de straffen. Volgens het OM is het een signaal dat grootschalige fraude door 'witte boorden' niet wordt getolereerd en hard wordt bestraft.

Van V. zat als directeur van de commerciële vastgoedtak van Bouwfonds in een strategische positie. Hij maakte voor de fraude volgens het OM misbruik van die positie en spande anderen voor zijn kar. Van V. is bovendien veroordeeld voor het leiding geven aan twee criminele organisaties.

Fraude

De Klimopzaak draait om fraude met vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachten betrokken waren bij de ontwikkeling van grote vastgoedprojecten, waarbij werd gefraudeerd door rekeningen kunstmatig op te hogen of door rekeningen te versturen waar niets voor werd geleverd. De 'opbrengst' kwam via een omweg terecht bij de verdachten.

Ook werd onroerend goed met opzet verhandeld voor een te lage prijs. De meeropbrengst werd verdeeld via een afgesproken verdeelsleutel.

Notaris

Behalve van V. zijn ook andere verdachten zwaarder bestraft. Een notaris die eerder vijf maanden had gekregen, werd vrijdag veroordeeld tot vier jaar. Hij liet zich voor 450.000 euro omkopen en werkte mee aan het witwassen van 10 miljoen euro.

Een voormalig directeur van het Philips Pensioenfonds heeft vrijdag vijf jaar cel gekregen, terwijl de rechtbank hem eerder tot vier jaar had veroordeeld. Volgens het gerechtshof heeft hij zich voor miljoenen laten omkopen, geld witgewassen en zijn werkgever opgelicht.

In hoger beroep stonden in totaal vijftien verdachten terecht.

Donderdag werd bekend dat Bouwfonds en het pensioenfonds van Philips hebben bij elkaar inmiddels 141 miljoen euro teruggekregen na de omvangrijke vastgoedfraudezaak. Het geld is teruggehaald bij verdachten in de Klimopzaak.