Wall Street-legende Irving Kahn is dinsdag op 109-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn kleinzoon Andrew Kahn wereldkundig.

Econoom Kahn was al sinds 1928 werkzaam op Wall Street en leerde de harde lessen van de economie tijdens de beurskrach van 1929 en de daaropvolgende crisis.

Hij hield overigens ook geld aan de krach over. In een eerder interview met de Britse krant The Telegraph legde hij uit dat aandelenprijzen onrealistisch hoog stonden in 1929. Hij belegde daarom op een koersdaling en verdubbelde zijn geld. 

''Het was gewoon niet slim", liet hij eerder optekenen. ''Iedereen kon zien dat handelaren volop aan het gokken waren. Allemaal leenden ze geld en allemaal genoten ze volop van het leven in ieder geval voor een paar maanden. De uitkomst liet zich raden."

Kranten 

Kahn stond te boek als een geduldige en leergierige investeerder. ''Liever langzaam en goed." Naar eigen zeggen bleef Kahn werken om ook mentaal bij te blijven. Zo las hij dagelijks drie kranten en hield hij ook andere media nauwlettend in de gaten. 

Dat hij de respectabele leeftijd van 109 jaar bereikte, is in zijn familie overigens geen uitzondering. Zijn zus Helen Reichert stierf in 2011, zes weken voor haar 110e verjaardag. Een andere zus, Leonore, was 101 toen ze in 2005 overleed. Ook jongere broer Peter schaarde zich in het rijtje 100-plussers. Hij overleed vorig jaar toen hij 103 jaar oud was.

Werken

Tot aan zijn dood had Kahn zitting in het bestuur van investeringsmaatschappij Kahn Brothers, die hij samen met zijn zonen had opgericht. Kahn Brothers heeft ongeveer 1 miljard dollar in beheer.

Tot vorig jaar was Kahn nog drie dagen in de week op kantoor te bewonderen waar hij investeringszaken doorsprak met zijn zoon Thomas, president van de firma en kleinzoon Andrew, die vicepresident is van het bedrijf. Kahn was door de strenge winter de laatste maanden aan huis gekluisterd. Hij overleed in zijn appartement op Manhattan.