Een ruime meerderheid van het Duitse parlement heeft voor een verlenging van de noodsteun voor Griekenland gestemd. 

542 van de leden stemde voor, 32 parlementariërs waren tegen en er waren 13 onthoudingen vrijdag. Het gaat om de grootste meerderheid ooit een stemming over maatregelen tegen de eurocrisis. 

De uitslag is zoals verwacht. Sommige parlementsleden hadden hun twijfels geuit, maar de meeste partijen leken al voor te zijn. De Tweede Kamer in Nederland stemde woensdag voor een verlenging van de Griekse steun. 

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, zei vrijdag op de Griekse televisie dat de hervormingsplannen van de overheid bewust vaag zijn opgeschreven. Dat voorkomt dat ze door de parlementen van de eurolanden worden afgewezen.

'Productieve onduidelijkheid'

Het idee heet volgens hem ''productieve onduidelijkheid''. Varoufakis haalt als voorbeeld een gesprek aan dat hij naar eigen zeggen had met een vertegenwoordiger van een niet nader genoemd euroland in Brussel.

Die stelde voor een vaag getal te gebruiken in één van de bezuinigingsvoorstellen, omdat een hoog getal niet realistisch zou zijn, maar een laag getal niet door de parlementen zou komen.

Die parlementen zullen naar verwachting snel duidelijk maken of ze akkoord gaan met de plannen, voor zover ze dat niet al hebben gedaan. Als de plannen het halen, wordt de noodsteun aan Griekenland met vier maanden verlengd.

Eurogroep stemt in met voorstellen Griekenland | Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland