De Nederlandse pensioenbelegger PGGM eist dat vier bestuurders van de Amerikaanse vastgoedbedrijf American Realty Capital Properties (ARCP) opstappen. 

Dat bevestigt een woordvoerder van PGGM vrijdag na berichtgeving door de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

Bij ARCP kwam in oktober een boekhoudschandaal aan het licht. PGGM bezit 11,6 miljoen aandelen in de onderneming die een belang vertegenwoordigen van 1,3 procent.

PGGM stelt in een brief aan het bedrijf vast dat de betrokken bestuurders nauwe banden hebben met de eerder opgestapte oprichter en topman Nicholas Schorsch van het beursgenoteerde ARCP. Ze zijn daarmee ook vertegenwoordigers van een cultuur waarin het boekhoudschandaal kon plaatsvinden, vindt de pensioenbelegger.

Fout 

Schorsch en vier andere leidinggevenden bij ARCP stapten in december op. Dat was zes weken nadat de affaire aan het licht was gekomen. In de resultaten van het eerste kwartaal was een boekhoudkundige fout gemaakt, die in de rapportage van het tweede kwartaal opzettelijk niet was vermeld.

Justitie kondigde aan de zaak te gaan onderzoeken. De kwestie tastte het vertrouwen van beleggers aan in het vastgoedbedrijf. In korte tijd verdampte 3 miljard dollar aan beurswaarde.

Om het vertrouwen te herstellen is het nodig dat schoon schip wordt gemaakt bij ARCP, vindt PGGM. De pensioenbelegger wil dat aandeelhouders een kandidaat voor het bestuur kunnen voordragen. De moet, eenmaal benoemd, worden betrokken bij de selectieprocedure voor de nieuwe topman en andere bestuurders.