De provinciale opcenten zijn de afgelopen vier jaar het meest gestegen in de provincies met veel eigen vermogen.

Dat blijkt uit onderzoek dat actualiteitenrubriek Nieuwsuur woensdag presenteert.

De opcenten, die gekoppeld zijn aan de motorrijtuigenbelasting, leverden de provincies vorig jaar 1,5 miljard euro op. Provinciale politici pleiten voor het afschaffen van deze 'onzichtbare' belasting.

Gelderland, Friesland en Groningen, provincies met een groot eigen vermogen, hebben de opcenten flink verhoogd, Friesland zelfs met 9,2 procent. Limburg is de enige provincie die het tarief voor de opcenten in de afgelopen vier jaar heeft verlaagd.

Gedeputeerden van Limburg, Groningen en Gelderland pleiten voor het afschaffen van het huidige systeem van de provinciale opcenten.

''Wat mij betreft hebben die opcenten hun langste tijd gehad. Het is ook moeilijk uit te leggen dat dezelfde auto in de ene provincie meer aan belasting kost, dan in de andere”, aldus de Limburgse gedeputeerde Erik Koppe tegen Nieuwsuur.

Opcenten zijn een provinciale belasting die eigenaren van auto's en motorrijwielen moeten betalen. Het is een percentage dat provincies bovenop de motorrijtuigenbelasting mogen heffen.