De Griekse minister van Energie, Panagiotis Lafazanis, gaat de energie- en elektriciteitsbedrijven PPC en ADMIE niet privatiseren. 

De bewindsman zegt dit woensdag in de krant Ethnos, ondanks beloften van de Griekse regering om in gang gezette privatiseringen niet terug te draaien.

Lazafanis' mededeling staat haaks op het akkoord dat de links-radicale premier Alexis Tsipras en minister van Financiën Yanis Varoufakis afgelopen week met Europese geldschieters hebben bereikt. 

De gedeeltelijke privatisering van de PCC (Publieke Energiemaatschappij) en de ADMIE (Onafhankelijke Energie Transmissie Operateur) was al in gang gezet door de vorige regering, van de centrumrechtse premier Samaras. PPC zou zijn aandeel van 66 procent in ADMIE verkopen. Chinese en Italiaanse partijen hebben zich gemeld.

Tsipras' partij Syriza won de verkiezingen in januari met de belofte het beleid van zijn voorganger teniet te doen. Syriza staat voor Coalitie van Radicaal Links en wil af van de bezuinigingen en hervormingen die in 2010 zijn opgelegd in ruil voor noodkredieten.

Bankroet

Dit wordt niet geaccepteerd door de Europese landen of instellingen die Griekenland van geld voorzien. Nederland bijvoorbeeld heeft bijna 12 miljard euro gestopt in dit hulpproject dat Griekenland voor bankroet moet behoeden en in de eurozone houden.

Het project is nog niet afgerond en de geldschieters vrezen dat alles voor niks is geweest als de nieuwe regering het beleid omgooit. Tsipras en Varoufakis hebben vrijdag moeten beloven dat niet te doen, want de ze blijven voor geld op Europa en het IMF aangewezen. De uitspraak van Lafazanis toont dat er binnen de regering onvrede is over de toezeggingen van vrijdag.

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland