SYDNEY - Er moeten wereldwijd dagelijks drie miljoen vaten olie extra geproduceerd worden om de hoge prijzen tegen te gaan. Dat zei directeur Claude Mandil van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zondag. "Wij verwachten dat de vraag naar olie in 2005 ongeveer twee miljoen vaten per dag hoger ligt dan nu. Om de hoge prijzen tegen te gaan moeten er drie miljoen vaten extra geproduceerd worden."

Mandil verklaarde dit voorafgaand aan een energiecongres in het Australische Sydney, dat van 5 tot en met 9 september gehouden wordt. Verder moet er stabiliteit komen in het Midden-Oosten om de prijzen te temperen, zei hij.

Mandil denkt niet dat de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) snel extra olie kan produceren. "Het beste dat de OPEC kan doen is investeren in extra capaciteit."

Saudi-Arabië

De IEA-directeur denkt dat extra olie uit Saudi-Arabië, 's werelds grootste olie-exporteur, genoeg moet zijn om de prijzen van ruwe olie weer in de buurt van de 40 dollar per vat te brengen. Afgelopen vrijdag kostte een vat olie 44 dollar.

De OPEC komt half september bij elkaar. Het oliekartel maakt zich ernstige zorgen over de aanhoudende stijging van de prijzen. Ruim een week geleden verklaarde OPEC-voorzitter Purnomo Yusgiantoro dat de lidstaten hun uiterste best doen. Het kartel kan met veranderingen in de productie de prijs beïnvloeden. Op het ogenblik heeft de OPEC echter niet veel mogelijkheden om de productie te vergroten.

Geweld in Irak

De stijging van de olieprijs heeft verschillende oorzaken. Vooral het aanhoudende geweld in Irak is een grote bron van zorg. Verder stijgt de vraag uit China door de economische groei die het land doormaakt.

Yukos

Tenslotte is de onzekerheid over hoe het verder moet met het Russische bedrijf Yukos. Het concern is in conflict met Russische autoriteiten over een belastingaanslag van 3,4 miljard dollar. De staat heeft beslag gelegd op rekeningen van het bedrijf. Yukos dreigt nu de productie stil te leggen omdat het de productie niet meer kan financieren.