De Eurogroep stemt in met de hervormings- en bezuinigingsplannen van Griekenland. Daarmee is een verlenging van het steunprogramma van vier maanden veiliggesteld.

Dat maakt de Eurogroep, bestaande uit de negentien ministers van Financiën in de eurozone, dinsdagmiddag bekend na een telefonisch overleg.

De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, voorheen bekend als de trojka, wilden de noodsteun alleen verlengen als daar gedegen hervormingen en bezuinigingen tegenover staan. Deze instituties hebben ook hun goedkeuring gegeven. 

De eurolanden zijn de grootste geldschieters van Griekenland, Nederland leende het land tot nu toe 11,9 miljard euro. 

Tweede Kamer

Na dit akkoord moeten de nationale parlementen hun fiat geven, dat geldt in ieder geval voor Nederland en Duitsland. De Tweede Kamer debatteert hier woensdag of donderdag over met minister-president Mark Rutte en minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. 

Dijsselbloem is tevreden met de afspraken die zijn gemaakt. ''Het is voldoende serieus voor de onderhandelingen om dit binnen vier maanden af te ronden'', zei de bewindsman tegen televisiezender RTL Z.

IMF-baas Christine Lagarde schrijft in een brief aan Dijsselbloem dat de Griekse regering te weinig garanties heeft afgegeven. De plannen van de Grieken vormen volgens haar wel een goed uitgangspunt.

Einde

Het huidige steunprogramma loopt eind deze maand af. Zonder nieuwe hulp kan Griekenland zijn rekeningen niet meer betalen. De druk om op tijd overeenstemming te bereiken, liep de afgelopen weken flink op. Griekenland enerzijds en de andere eurolanden anderzijds stonden lijnrecht tegenover elkaar.

Na een mislukt overleg vorige week, zijn beide partijen het nu toch eens geworden en hebben de Grieken maandagavond op tijd hun voorstellen ingediend.

De brief, verstuurd door de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis, is door persbureau Reuters online gezet. De Europese Commissie noemde de Griekse voorstellen eerder op de dag al uitgebreid genoeg om verder te onderhandelen. De Griekse aandelenbeurs schoot dinsdagmiddag omhoog na berichten over een akkoord.

Video: Dijsselbloem: De Griekse voorstellen waren op tijd

Video

Plannen

De Griekse overheid wil belastingontduiking aanpakken en een eerlijker belastingstelsel invoeren. Ook wil het land zich meer inzetten om corruptie en de smokkel van tabak en brandstof tegen te gaan.

De regering wil een cultuur creëren waarin alle Grieken zich als vanzelfsprekend houden aan de belastingplicht. Dat moet vooral gelden voor de elite in het land. Daarnaast moeten er hervormingen worden doorgevoerd op collectieve arbeidsovereenkomsten en contracten.

Tegelijkertijd wil de Griekse overheid de ergste armoede bestrijden in het land. Dat betekent voldoende voedsel voor iedereen, onderdak, gezondheidszorg en een basisvoorziening van energie.

Verzet

De nieuwe Griekse regering van Alexis Tsipras heeft zich fors verzet tegen nieuwe bezuinigingen en hervormingen.

De Grieken hebben de strenge maatregelen van afgelopen jaren nog vers in het geheugen. Die maatregelen waren nodig om in aanmerking te komen voor noodsteun. Tspiras won de verkiezingen met de belofte hier niet langer aan mee te werken.

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland