De Griekse regering heeft zijn hervormingsplannen op tijd ingediend bij de Europese Commissie. Dat bevestigt de commissie dinsdagochtend.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem benadrukt dinsdagochtend in het Europees Parlement dat de plannen op tijd zijn verstuurd: "Er was geen vertraging. Ze waren binnen om 23.15 uur.''

Hij weerspreekt daarmee mediaberichten dat de Grieken pas dinsdagochtend hun ideeën op tafel hadden gelegd.

Athene moest met nieuwe voorstellen komen om verdere internationale financiële steun te kunnen krijgen. Experts van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank buigen zich over de plannen, voordat de Eurogroep een oordeel velt.

Dijsselbloem wilde niet ingaan op de voorstellen. Hij zei te wachten op het advies van de drie instellingen. Hij zei ook dat het zijn uitdrukkelijke wens is Griekenland in de eurozone te houden.

De ministers van Financiën van de eurolanden besloten vrijdag het steunprogramma voor de Grieken met vier maanden te verlengen, onder de voorwaarde dat Griekenland zou laten weten met welke hervormingen het land aan de eisen voor de leningen denkt te kunnen voldoen. De experts van de Europese Commissie, het IMF en de ECB zullen die voorstellen beoordelen.

Aanknopingspunten

Een ingewijde zei tegen persbureau Reuters dat de lijst volgens de commissie voldoende aanknopingspunten biedt om te dienen als ''beginpunt voor een succesvolle afronding van de beoordeling''. Daarbij werd vooral gewezen op voorstellen om belastingontduiking en corruptie in Griekenland te bestrijden.

De hervormingen die de Griekse overheid gepresenteerd heeft, liggen in lijn met eerdere verwachtingen. Zo zou de Griekse overheid het ontduiken van de belasting aan gaan pakken en een eerlijker belastingstelsel in gaan voeren, zo meldt de Britse nieuwszender BBC.

Ook moet corruptie en de smokkel van tabak en brandstof tegengegaan worden. Daarnaast moeten er hervormingen doorgevoerd worden op collectieve arbeidsovereenkomsten en contracten.

Humanitaire crisis

Griekenland wil verder investeren in het tegengaan van een humanitaire crisis, waarbij er gratis medische zorg voor onverzekerde werklozen en huisvestingsgaranties zouden moeten komen.

De hervormingslijst is onderdeel van het principeakkoord dat Griekenland vrijdag sloot met de andere eurolanden. Dinsdagmiddag volgt een teleconferentie over de voorstellen, zo liet een woordvoerder van de Griekse overheid eerder weten.

Zonder overeenstemming over de hervormingen loopt het huidige steunprogramma voor Griekenland zaterdag om middernacht af.

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland