De lijst met Griekse hervormingsvoorstellen laat iets langer op zich wachten.

Eigenlijk moesten de Grieken voor middernacht op maandag de voorstellen opsturen naar de andere eurolanden, maar het wordt dinsdagochtend. Dat zei de Griekse overheid maandagavond.

De Eurogroep zou daarmee akkoord zijn gegaan, aldus de Grieken. Waarom de lijst niet op maandag wordt verstuurd, is niet duidelijk. Dinsdagmiddag volgt een teleconferentie over de voorstellen, aldus de woordvoerder van de Griekse overheid.

De ministers van Financiën van de eurolanden besloten vrijdag het steunprogramma voor de Grieken met vier maanden te verlengen, onder de voorwaarde dat Griekenland uiterlijk maandag zou laten weten met welke hervormingen het land aan de eisen voor de leningen denkt te kunnen voldoen.

De experts van de Europese Commissie, het IMF en de ECB zullen die voorstellen beoordelen.

Problemen

Eerder was afgesproken dat als de toezichthouders de voorstellen zouden afwijzen, de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) dinsdag weer bijeen zouden komen. Onduidelijk is of die afspraak ook verschuift, nu de lijst van de Grieken later komt.

Zonder overeenstemming loopt het huidige steunprogramma voor Griekenland zaterdag om middernacht af.

Griekenland dreigt dan op korte termijn in financiële problemen te komen, zeker omdat Grieken de afgelopen weken miljarden van hun bankrekeningen hebben afgehaald en naar het buitenland hebben gesluisd.

Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar…' | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland