De Vlaamse regering wil de oude spoorverbinding van Antwerpen via Roermond naar het Duitse Ruhrgebiet nieuw leven inblazen. ​

Dat zegt de Vlaamse minister voor Mobiliteit Ben Weyts in een interview met Vlaamse editie van Metro. Alle drie de partijen zijn bereid geld te steken in de studie naar de heropening van de zogenoemde 'IJzeren Rijn'.

De spoorverbinding, aangelegd in de negentiende eeuw, verbindt het Duitse Mönchengladbach via het Limburgse Weert en Roermond naar de haven van Antwerpen. Een groot deel van de route is inmiddels buiten gebruik. De Vlaamse regering pleit al jaren voor een heropening van de route, maar stuitte daarbij eerder op verzet vanuit Nederland en Wallonië. 

Voor de Antwerpse haven is de verbinding met het Duitse Ruhrgebiet ontzettend belangrijk, aldus Weyts. De Vlaamse minister verwacht dat het vrachtverkeer de komende vijftien jaar met 50 procent zal toenemen, en is daarom op zoek naar alternatieve manieren om goederen te vervoeren. 

"Alle betrokkenen willen dit historisch dossier uit het slop halen. Omdat Vlaanderen de leiding heeft, zal ik de studie uitbesteden en heb ik ze al aangemeld bij de Europese Commissie. Als we hun steun krijgen, kunnen we er een Europees verhaal van maken", aldus de Weyts.