V&D mag de voorgenomen loonsverlaging van 5,8 procent van de leden van FNV en CNV niet doorvoeren.

Dat maakt de rechtbank in Amsterdam maandag bekend. De voorzieningenrechter noemt het loonoffer "niet terecht".

FNV Handel en CNV Dienstenbond hadden een kort geding aangespannen tegen V&D, nadat de warenhuisketen in januari eenzijdig een loonoffer voor alle werknemers had aangekondigd.

De rechter had er in eerste instantie bij beide partijen op aangedrongen om tot een oplossing te komen, maar dat gesprek liep vorige week op niets uit. 

V&D gaat in hoger beroep en noemt de uitspraak van de rechter "geheel tegen de verwachting in". Het warenhuisconcern beraadt zich erover om het loonoffer bij niet-vakbondsleden wel door te voeren. 

Video: de uitspraak van de rechter

In gesprek

FNV Handel-bestuurder Niels Suijker noemt de uitspraak in een reactie goed nieuws. "Er mag door werkgevers niet eenzijdig worden getornd aan loon en andere arbeidsvoorwaarden", zegt Suijker. Ook FNV-voorzitter Ton Heerts is tevreden. "De cao beschermt mensen volkomen terecht tegen eenzijdige verslechteringen van werkgevers", aldus de werknemersvoorman.

CNV Dienstenbond is eveneens blij dat de rechter een stokje steekt voor de V&D-plannen. Tegelijkertijd wil de vakbond wel in gesprek blijven met de winkelketen. "Nu de rechter het dictaat van tafel heeft gehaald, is er ruimte om echt te kunnen onderhandelen. Wij zijn altijd bereid geweest te praten over wat werknemers kunnen en willen bijdragen om V&D uit deze crisissituatie te helpen. Ook nu nog", zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer.

Noodzaak

V&D-topman Don Roach is er nog steeds van overtuigd dat de loonmaatregelen noodzakelijk zijn."In deze nieuwe economie waarin ook het retaillandschap snel verandert, is het absoluut noodzakelijk dat we de loonkosten verlagen naar een niveau dat nu gebruikelijk is in de retailmarkt", aldus Roach.

IEF Capital, eigenaar van twaalf V&D-panden, zegt dat deze uitspraak losstaat van de afspraken die zij met de warenhuisketen hebben gemaakt. Er verandert volgens IEF Capital dan ook niets. Recent kon ternauwernood met verschillende vastgoedeigenaren van de meeste V&D-winkels een huurverlaging worden afgesproken.

V&D verkeert in ernstige financiële problemen. Nadat in 2012 en 2013 forse verliezen werden geleden, schreef het concern ook het afgelopen jaar rode cijfers met een verlies van 49 miljoen euro.

Video: reactie directeur warenhuizen V&D

Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Winkelen is in 2025 vooral een dagje uit

Dossier V&D | Video: Terug in de tijd van V&D

Tijdlijn V&D