De staking in de Amerikaanse oliesector lijkt vooralsnog niet ten einde. Vakbond United Steelworkers heeft werknemers van nog eens vier raffinaderijen in Texas en Louisiana gevraagd het werk neer te leggen.

Dat werd zondag bekendgemaakt.

Sinds begin februari hebben de werknemers van olie-installaties in de Amerikaanse staten Californië, Kentucky, Washington en Texas het werk al neergelegd. Het gaat ook om mensen die in Texas bij de Deer Park raffinaderij van Shell werken. 

Door de stakende vakbondsleden draaiden veel locaties op halve kracht. Shell voert de onderhandelingen namens de oliebedrijven.

De vakbond vertegenwoordigt dertigduizend oliewerkers. De staking is inmiddels de grootste in de sector sinds de jaren tachtig.

De partijen kunnen het niet eens worden over een nieuwe cao voor werknemers in de Amerikaanse olie-industrie. De standpunten van Shell en zijn branchegenoten en de stakende raffinagemedewerkers liggen ook na een zevende bod op vrijdag nog steeds mijlenver uiteen.

Shell zegt ''bijzonder teleurgesteld" te zijn in de stappen die de vakbond heeft gezet. Het olieconcern spreekt van een ''verkeerde toonzetting", omdat een uitbreiding van de staking de partijen zeker niet tot elkaar brengt.