De Griekse regering heeft een lijst met hervormingsmaatregelen naar de voormalige trojka gestuurd. De Grieken hebben de lijst een dag eerder afgeleverd dan afgesproken.

Dat melden verschillende Griekse media zondag.

Wat er precies op staat, is niet bekendgemaakt. Om voor een verlenging van het steunprogramma in aanmerking te komen, moest Griekenland uiterlijk maandag een lijst inleveren.

Een Griekse regeringsfunctionaris zei tegen de Financial Times dat de voorgestelde hervormingen ''voornamelijk van structurele aard'' zullen zijn en geen bijzonderheden zullen bevatten over mogelijkheden om de overheidsinkomsten te vergroten of op de overheidsuitgaven te bezuinigen.

Wel worden er maatregelen genoemd om belastingontduiking en het smokkelen van brandstof en sigaretten tegen te gaan. Die zouden 2 tot 2,5 miljard euro moeten opbrengen.

Corruptie

De Grieken zullen onder meer de aanpak van belastingontduiking en corruptie voorstellen, meldt persbureau DPA zondag op basis van bronnen rondom de Griekse regering.

Volgens het Duitse dagblad Die Welt heeft het er alle schijn van dat de lijst "niet lang en niet al te gedetailleerd" is geworden. "Het zal iets eenvoudigs zijn", zou de Grieke vicepremier Yannis Dragasakis eerder gezegd hebben.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei er eerder "volkomen zeker" van te zijn dat geldschieters met het document zullen instemmen, meldt de Duitse nieuwssite Spiegel Online.

Principeakkoord

De hervormingslijst is onderdeel van het principeakkoord dat Griekenland vrijdag sloot met de andere eurolanden. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zullen het document gaan bestuderen. De drie instituties waren tot nu toe bekend als de trojka.

Als de drie instituties niet instemmen, moeten de ministers van Financiën van de eurolanden aanstaande dinsdag opnieuw bijeen komen. Uiteindelijk moet ook nog een aantal parlementen, waaronder die van Nederland, Duitsland en Finland, officieel instemmen.

In Athene heerst optimisme over een goedkeuring van de hervormingen. Maar de echt moeilijke periode wordt daarna verwacht, stelt een diplomaat volgens Die Welt. De ECB, de Europese Commissie en het IMF zullen de komende maanden namelijk elke nieuwe Griekse wet en elk besluit onder de loep nemen.

Het huidige hulpprogramma van 130 miljard euro zou eigenlijk eind februari aflopen. Maar deze week spraken de eurolanden af dat het steunprogramma in principe met vier maanden verlengd wordt. Dat geeft de Grieken tijd om te onderhandelen over verdere steun.

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland

Dossier Griekenland