Er komt een nieuwe zaak tegen het Nederlands-Zwitserse bedrijf Trafigura vanwege de ramp met het schip Probo Koala in Ivoorkust. 

Dat zei de advocaat die meer dan 100.000 slachtoffers vertegenwoordigt vrijdagavond tegen de Franse radiozender RFI. Daarmee bevestigde hij berichtgeving van persbureau AFP.

Oliebedrijf Trafigura had de Griekse tanker Probo Koala in 2006 ingehuurd. Het schip vervoerde schadelijk afval naar de stad Abidjan in het West-Afrikaanse Ivoorkust en dumpte het daar. Volgens de Ivoriaanse autoriteiten leidde dit tot doden en zieken. Trafigura heeft altijd volgehouden dat dat niet bewezen kan worden.

Zo'n 110.000 slachtoffers willen nu 2.500 euro schadevergoeding per persoon van Trafigura, dat in Nederland staat ingeschreven.

Vervuiling 

Dat zou neerkomen op zo'n 270 miljoen euro. Bovendien wil de organisatie die de slachtoffers vertegenwoordigt dat Trafigura opdraait voor het schoonmaken van alle locaties die nu nog altijd vervuild zijn, aldus advocaat Mathieu Cencig.

Trafigura wilde zaterdag ''niet ingaan op lopende juridische zaken''. Volgens de advocaat heeft het bedrijf tot 2 maart om te schikken, anders wordt een zaak aangespannen in Nederland. Cencig verwacht niet dat Trafigura een schikking treft, zei hij. ''Ik ben niet optimistisch over een schikking. We zullen zien.''

Sinds de ramp hebben er verschillende rechtszaken gediend. Afvalverwerker Amsterdam Port Services ging vrijuit, net als de gemeente Amsterdam. Trafigura Beheer schikte in 2012 met het Openbaar Ministerie in Nederland voor alle zaken rond het gifschip. Het bedrijf betaalde een boete van een miljoen euro voor de illegale uitvoer van afvalstoffen en 300.000 euro die met die uitvoer zou zijn verdiend.