De meeste Griekse oppositiepartijen zijn tevreden met het akkoord dat in Brussel werd gesloten over verlenging van het Griekse steunprogramma.

"Het ergste is afgewend. En dat is het positieve", liet de conservatieve partij Nea Dimokratia zaterdagochtend weten. Volgens de partij is de regering terug op het punt dat de vorige regering had bereikt, "maar onder slechtere omstandigheden". 

De Pro-Europese partij To Pitami verklaarde dat "het nachtmerriescenario van terugtrekking uit de eurozone is afgewend". De socialistische Pasok noemde de afspraak het "einde van de illusies" van de regering van premier Alexis Tsipras.

De Griekse communisten van de KKE noemen de afspraak slechts een voortzetting van de bezuinigingsprogramma's.

De Griekse premier Alexis Tsipras vindt dat deal met Brussel ''een streep zet onder de opgelegde bezuinigingen''. ''We hebben een grote stap gezet. We laten de opgelegde bezuinigingen, de economische reddingsoperaties en de trojka achter ons'', aldus Tsipras vrijdag op de Griekse televisie.

''We hebben de slag gewonnen, maar niet de oorlog. De moeilijkheden, de echte moeilijkheden komen nog'', vervolgde hij.

Verlenging steunprogramma

Het statement van Tsipras lijkt haaks te staan op de beloften die Griekenland vrijdag deed. Vrijdagavond kwamen de ministers van Financiën van de negentien eurolanden (de Eurogroep) in Brussel tot een akkoord over de verlenging van het steunprogramma van Griekenland met vier maanden.

De Grieken zeiden toe niet te tornen aan eerdere bezuinigingen en niets terug te draaien zonder overleg met de geldschieters. Ook beloofde het noodlijdende land te streven naar ''diepe en structurele bezuinigingen en hervormingen''.

De deal is een "in principe'' afspraak. Athene moet uiterlijk maandag een lijst aanleveren met hervormingsmaatregelen die de Griekse regering gaat nemen.

De experts van de geldschieters zullen die lijst vervolgens beoordelen, zo maakte EU-commissaris Valdis Dombrovskis bekend. Als de lijst wordt goedgekeurd, zullen de landen die parlementaire goedkeuring nodig hebben voor de verlenging de procedure beginnen. Dat geldt onder meer voor Duitsland en Nederland.

Financiële moeilijkheden

Zonder verlenging van het steunprogramma zou Griekenland snel in financiële moeilijkheden zijn gekomen. Ook met de verlenging van vier maanden zijn de Grieken echter nog niet uit de gevarenzone.

Verlenging van het steunprogramma brengt Griekenland vooral meer tijd. Het huidige programma loopt op 28 februari om middernacht af. Athene kan de extra tijd, die met de verlenging is gegeven, gebruiken om met de eurolanden afspraken te maken over verdere steun.

Video: Griekenland krijgt verlenging steunprogramma

Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar…' | Dit moet u weten over een 'Grexit' | Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland 

Dossier Griekenland