Kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn kredietbeoordeling voor Rusland verder verlaagd. Rusland is afgezakt van Baa3 naar Ba1 en de vooruitzichten zijn negatief.

Dat meldt Moody's vrijdag. Rusland heeft door de verlaging van de kredietbeoordeling nu de bijzonder risicovolle 'junk'-status bereikt.

Volgens Moody's lijdt Rusland onder de crisis in Oekraïne, de olieprijs en de koers van de roebel. Die kunnen bovendien leiden tot ''ernstigere politieke en economische schokken''.

Moody's verwacht dit jaar een diepe recessie en in 2016 een aanhoudende krimp. Het bureau denkt niet dat de leiders dat kunnen tegengaan.

De kans op nieuwe sancties is groter dan de kans dat de strafmaatregelen worden verlicht, aldus Moody's, en de kans op een klap voor het vertrouwen is groter dan de kans op herstel van vertrouwen.

Schulden afbetalen

Rusland heeft ook steeds minder deviezen op voorraad. Het land kan namelijk moeilijk geld lenen op westerse kapitaalmarkten.

Er is volgens Moody's ook een kleine kans dat Rusland moeite krijgt om schulden op tijd af te betalen. Dat hangt af van ''het internationale antwoord op het militaire conflict in Oekraïne'' en de reactie van Moskou daarop.

Ratingbureau Standard & Poor's (S&P) had Rusland eind januari al verlaagd naar 'junk'. Bij Fitch zit het land nog net boven die grens.