Woningcorporaties schofferen werknemers en de politiek door onderhandelingen over een nieuwe cao te boycotten. 

Dat zeggen vakbondsbestuurder Jeroen Vos (FNV Woondiensten) en Johannes Osinga (CNV Vakmensen) vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

De onderhandelingen over een nieuwe cao woningcorporaties liggen al geruime tijd stil. Volgens de bestuurders zorgen corporaties met de boycot er onder meer voor dat werknemers niet kunnen profiteren van de verlaging van de pensioenpremies die dit jaar is ingegaan. ''Het ligt voor de hand dat een verlaging van de pensioenpremie leidt tot een hoger loon", aldus de bestuurders. ''Het gaat om 29.000 werknemers die 3 procent van hun loon wordt onthouden."

Ook het loonoffer dat bestuurders die onder een cao vallen moeten doen, blijft door de weigering om te onderhandelen op de plank liggen. Zonder overleg kunnen er geen afspraken gemaakt worden over pensioenen en lonen. ''De corporatiebobo's maken handig gebruik van de wet om zo lang mogelijk hun eigen zakken te vullen", stellen de bestuurders.

De regering kan werkgevers en werknemers niet dwingen om in overleg te treden. De vakbonden hopen dat de woningcorporaties op aandringen van de politiek wel hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.